top of page

PARMAK EMME ALIŞKANLIĞI

Çocuklarda parmak emme alışkanlığı genellikle 4 yaşında sonlanır 5 ila 6 yaşa kadar devam eden parmak emme alışkanlığı normal kabul edilmektedir fakat 6 yaşından sonra devam etmesi durumunda dişlerde deformasyonlara yol açmaktadır. Nedenlerine gelicek olursak çocuklarda parmak emme alışkanlığı psikolojik sorun ve gerginliklerin bir neticisi olarak oluşabileceği unutulmamalıdır.


Parmak emme alışkanlığı olan çocuklarda üst dişlerin daha önde ve alt dişleri geride olduğu açık kapanış dediğimiz bir görünüm oluşur. Üst dişler alt dişleri yeterince örtemez bu durum üst çenede darlığa sebep olur ve buna bağlı olarak dişlerde çapraşıklıklar oluşur aynı zamanda parmakta şekil bozukluklarına da sebep olmaktadır.


Eğer mix dönem dediğimiz süt ve kalıcı dişlerin aynı anda ağızda olduğu yaşlarda parmak emme alışkanlığı bırakılırsa oluşan sorunların kendiliğinden düzelme ihtimali çok yüksektir.


Parmak emme sorunu olan çocuklara Diş Hekimi parmak emmeyi önleyici sabit veya hareketli aparey hazırlamaktadır bu sayede emme alışkanlığının önüne geçilmiş olur. Duygusal ihtiyaçlarda parmak emmeye sebep olduğu için daha sonra bir Pedagogdanveya da yardım almak gerekebilir.


Parmak emme alışkanlığına bağlı oluşan çene gelişim bozuklukları eğer erken tanı ile müdehale edilmemiş ise ilerleyen yaşlarda daha uzun süren ve çok daha maliyetli tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Bu açıdan erken tanı çok önemlidir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
BİBERON ÇÜRÜKLERİ

→Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez önce beyaz sonra kahverengileşen daha sonra koyu siyah bir hal alan lekeler oluştuğu ya...

 
 
 
ÇOCUKLARDA YER TUTUCU APAREYLER

Süt dişleri en önemli fonksiyonlarından biri de daimi dişlerin sürmelerine kadar olan süreçte altlarında bulunan kalıcı dişlere rahberlik...

 
 
 

Comments


bottom of page