top of page

BİBERON ÇÜRÜKLERİ

Bebeklerde bazen dişlerin üzerinde sürer sürmez önce beyaz sonra kahverengileşen daha sonra koyu siyah bir hal alan lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de bu çürükler nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni de biberon çürüğü adı verilen çürüklerdir. Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce yada uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek plak ve mikropların birikerek dişleri çürütmesine yol açar. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir. Bebeklerde çürüklerin tedavisi çok zor olduğu için erken dönemde önlem alınması gereklidir.


Biberon çürüklerinden korumak için ne gibi önlemler almalıyız ?


Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin.


Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.

Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.


İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin.


Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. iltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap kalıcı dişlerin altta ki tomurcuklarını da etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir.


Biberonun yanı sıra emziklerin üzerine sürülen bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılar biberon çürüklerinin başka bir nedenidir.


Bebeklerin eline verilen karbonhidratlı şekerli gıdalarda biberon çürüklerine sebep olur.



Son Yazılar

Hepsini Gör
PARMAK EMME ALIŞKANLIĞI

Çocuklarda parmak emme alışkanlığı genellikle 4 yaşında sonlanır 5 ila 6 yaşa kadar devam eden parmak emme alışkanlığı normal kabul...

 
 
 
ÇOCUKLARDA YER TUTUCU APAREYLER

Süt dişleri en önemli fonksiyonlarından biri de daimi dişlerin sürmelerine kadar olan süreçte altlarında bulunan kalıcı dişlere rahberlik...

 
 
 

Comments


bottom of page