top of page

DİGİTAL SİSTEMLERİN DİŞ HEKİMLİĞİNDEKİ ÖNEMİ

Güncelleme tarihi: 20 May 2020

Dijital diş hekimliği son yıllarda diş hekimliği branşlarının her bölümüne dahil olmuş durumda. Digital diş hekimliği bilgisayar destekli yazılımlar ve 3 boyutlu yazılımlar ile diş hekimliğini ilgilendiren elektronik cihazlarımıza entegre olmuş durumda. Bu teknolojiler bize hem daha doğru teşhisler koymamızı hem de tedavi sürelerini kısaltmamızı sağlamaktadır. Digital tasarımlar, taramalar yapmamıza bilgisayar kontrollü ağrısız tedaviler yapmamıza olanak vererek insan hatalarını yok etmektedir. Peki Diş Hekimliğinde hangi digital yöntemleri kullanıyoruz


CAD-CAM tarayıcılar


Artık diş hekimine geldiğinizde dişleriniz digital tarayıcılar vasıtasıyla 3 boyutlu olarak tasarlanıp kazıyıcı ve yazıcılar ile kısa sürede yüksek kalitede estetik ve sağlam diş protezleri üretilebilmektedir. Dişin şekli, konturları, diş eti ile uyumlandırılması gibi tüm işlemler bilgisayar ortamında tasarlanır. Digital yöntemlerle dolgular, kanal tedavisi üst yapı destekleri, laminalar, hareketli protezler, implant üstü protezler, total sabit protezler zirkonyum dişler, porselen dişler kolaylıkla ve estetik bir şekilde yapılabilmektedir.


Bilgisayar destekli anesteziler


Bir çok kişi dişleri uyuşturabilmek amacıyla yapılan Diş Hekimi enjeksiyon iğnesinden işlem sırasında yarattığı hafif ağrı nedeniyle çok korkmaktadır. Bilgisayar destekli anestezi yöntemleri ile ( sleeper one gibi) iğne işlemini hiç hissetmeden yaptırabilrisiniz. İçerisindeki anestezik solüsyonu doku gerginliğinizi hesaplayarak zerk ettiği için ağrısız diş iğnesi yapmak bu teknoloji sayesinde mümkündür.


Röntgen chazları


Digital röntgen cihazları ile dakikalar içerisinde diş filiminizi yüksek kalitede ayrıntılarını net bir şekilde görmeniz mümkündür. Bu bize teşhis konusunda çok büyük fayda sağlamaktadır. panoromik filmler üzerinden milimetrik hesaplamalar kolaylıkla yapılabilinir.


Dental tomografi cihazları ile diş ve çene yapılarınızın katmanlarını görerek hesaplamalarımızı yapabiliyoruz. Bu sayede özellikle implant tedavilerinde sinir damar oluşumlarına yakınlık ve uzaklıkları hesaplayarak çok daha sağlıklı implantlar yapabiliyoruz.


Sinüs röntgen filmleri ile üst çene implant komşuluklarını , çene eklem filimleri ile diş sıkma, çene kemiği ağrısı, çene kemiği kilitlenmeleri, çene ekleminden ses gelmesi gibi problemlerin teşhisini çok kolaylaştırmaktadır. Digital diş hekimliği röntgen konusunda hastalar için bence en önemli kısmı temsil ediyor.


Digital cerrahi


Digital sistemlerle üretilen ultrasonik özellikteki piezo sistemleri ile günümüzde 20 yaş çekimleri ve daha bir çok cerrahi ameliyat çok daha konforlu bir şekilde ve daha kısa sürede geçmektedir. Yeni sistem piezo cerrahi cihazları ile hastayı rahatsız eden seslerden ve titreşimlerden kurtuluyoruz. Ameliyat sonrası sorunları en düşük seviyeye çekmemizi sağlayan piezo sistemler şu anda kullandığımız üst seviye cerrahi yöntemi temsil etmektedir. Bu cerrahi yöntemi destekleyen anlık röntgen filimleri ile (RVG) cerrahi işlemler hem konforlu hemde daha güvenli bir hale geliyor. RVG diş film sistemlerindede tüm ölçümler milimetrik olarak yapılabilmektedir.



Commentaires


bottom of page