KANAL TEDAVİLERİ
- Dişhekimi Ceyhun Uludoğan
- 13 May 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 May 2020

Diş hekimlerinin temel amacı ağızda var olan dişlerin korunmasıdır bu sebeple kanal tedavileri büyük önem taşımaktadır.
Kanal tedavisi kısaca dişin beslenmesinden, savunmasından ve gelişiminden sorumlu pulpa dokusu, çürük, travma, kırık, enfeksiyon gibi sebeplerle hasar gördüğünde veya öldüğünde, diş kök kanallarında bulunan enfekte pulpanın çıkarılması, kök kanallarının şekillendirilip, kanal içlerinin irrigasyon solüsyonları ile yıkanması ve doku dostu kanal dolgusu materyalleriyle doldurulması işlemine kanal tedavisi denir.
Kanal tedavisi gereken dişlerin en önemli belirtisi; şiddetli ağrıdır. Bu ağrılar sıcak, soğuk, çiğneme, dokunma gibi bir uyaran ile başlayabileceği gibi, herhangi bir uyaran olmadan spontan bir şekilde de başlayabilir. Genellikle hasta, ağrı kesici alma ihtiyacı duyar. Bununla birlikte, canlılığını kaybetmiş dişler, hiçbir belirti vermeyebilir. Diş röntgen filimlerinde muayene sonucu, kök ucunda patolojik durumlar gözlenir. Bu durumda da dişlere kanal tedavisi yapılması gereklidir.
Kanal tedavisi çekilmesi gereken bir dişin kurtarılabilmesi için uygulanan etkin bir yöntemdir. Kanal tedavilerin belli bir süresi veya ömrü yoktur iyi yapılmış bir kanal tedavisini hasta ömrü boyunca sağlıklı bir şekilde kullanabilir
Şu durumlarda kanal tedavisi yapılması uygundur
sıcak,soğuk ve baskılara karşı oluşan aşırı hassasiyet ve ağrı durumlarında.
Eski dolgularınızda ağrı şikayetlerinin devam ettiği durumlarda.
Travma sonucu diş dokusu kaybının fazla olduğu durumlarda
Çürüklerin büyüyerek derinleşmesi durumunda
Kaplamaların altında kalan çürük dişlerde
Protez yapımı sırasında aşırı hassasiyet gösteren dişlerde
Travma sonucu oluşan kök kırıklarında
Devital yani canlılığını kaybetmiş dişlerde
İlerlemiş diş eti hastalığı olan dişlerde
Estetik çalışmalarda ön dişlerin aşırı çapraşık olduğu durumlarda
Kanal tedavisinin ilk müdehalesi lokal anestezi altında yaklaşık yarım saat civarında süren bir tedavidir. İlk seansta dişin üzerinden çürüğünüz temizlenir daha sonra sinirlerin olduğu bölüme ulaşılarak enfekte sinir dokuları kök ucuna kadar mekanik olarak temizlenir sonrasında kök kanalları genişletilir ve irrigasyon sıvıları ile kimyasal olarak dezenfekte edilir en son olarakta göremediğimiz bakterileri yok etmek ve kök ucu yapılanmasını tekrar sağlamak için kanal içlerine ilaç koyularak geçici dolgu ile kapatılır ve 1 hafta kadar beklenir. Bu işlem yapıldıktan sonra bir kaç gün çok hafif bir ağrınız olabilir İkinci seansa geldiğinizde ise artık dişinizin hiç ağrısı olmaması gerekir. Diş Hekiminiz gerekli kontrolleri yaptıktan sonra kanal dolgunuz ve üst daimi dolgunuz yaparak kanal tedavinizi bitirir.
Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem midir?
Kanal tedavisi, hayat kalitemizi etkileyen diş ağrısını ortadan kaldırmak amacıyla, lokal anestezi altında yapılır. Ağrısız bir işlemdir.
Kanal Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?
İyi yapılmış bir kanal tedavisinde başarı oranı yüzde 99 dur. Doğru ağız bakımı ve düzenli doktor kontrollerinizi aksatmadığınız taktirde, dişinizi ömür boyu koruyabilirsiniz. Olası bir başarısızlık durumunda ise tekrarlayan tedavi şansı vardır. Unutmayın; hiçbir protez ya da implant kendi dişinizin yerini tutamaz.
Kanal Tedavisi Sonrası Dişte Ağrı Olur mu?
Kanal tedavisi yapılan dişlerin sinir dokusu çıkarıldığı için soğuk-sıcak gibi uyaranlarla dişte ağrı meydana gelmez. Ancak tedavi sonrası ilk birkaç gün çok hafif bir ağrı meydana gelebillir, özellikle çiğneme sırasında ağrı oluşabilir. Yapılan işlemler sonrası diş dokularının iyileşmesi sırasında bu tepkilerin görülmesi normaldir. Hasta, bu süreçte doktorunun tavsiye ettiği bir ilaç kullanabilir. İlerleyen günlerde bu ağrının azalarak kaybolur . Fakat herkeste ağrı olucak diye bir durum yoktur. Genel olarak hastalar, tedavi sonrası rahatlar ve günlük yaşamlarına sorunsuz bir şekilde devam ederler.
Comments