ÇOCUKLARDA DİŞ TEMİZLİĞİ NASIL OLMALIDIR
- Dişhekimi Ceyhun Uludoğan
- 16 May 2020
- 2 dakikada okunur
Diş Hekimi çocuklarda fırçalama alışkanlığının kazandırılması açısından önemli bir görev üstlenmektedir Hekimi kontrolü sırasında süt dişlerinde eğer diş taşı oluşumu varsa diş eti enfeksiyonu ve çürüğe sebep olan bu yapılar kullandığımız özel aletler ile uzaklaştırılır. Çocuklarda ağız hijyeni hekim tarafından gerek tedaviler ile gerek koruyucu uygulamalar ile sağlıklı bir hale getirilir daha sonrasında ağız hijyeni eğitimi ile çocuklarda ağız hijyeninin devamlılığı sağlanır. Bundan sonra önemli görev ebeveynlere düşmektedir peki bu görevler nelerdir onlara bakalım,
ANNE VE BABALARIN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVLER
1. Rol model olun
Dişlerini fırçalarken ayrı bir diş fırçası ile siz de kendi dişlerinizi fırçalayın. Ona birkaç tane farklı renk ve şekillerde diş fırçası ve diş macunu alın. Her seferinde başka bir ikili seçmesini sağlayın. Bu seçim onun diş fırçalama isteğini ve motivasyonunu artıracaktır.
2. Diş fırçalama tablosu oluşturun
Mutlaka diş fırçalama panosu oluşturun ve her fırçalamadan sonra tablo üzerinde işaretleme yapın.
3. Kum saati alın
Banyoya bir kum saati yerleştirin ve her fırçalamada kum saatini ters çevirerek zaman tutun. 2 dakikalık diş fırçalama yeterli olacaktır. Çocuklar için hem eğlenceli hemde motive edici olacaktır.
4. Kirli diş temiz diş farkını gösterin
Çocuğunuzun diş çürüğü hakkında hiçbir bilgisi yoktur. Ona yapışkan özelliği olan şeker, çikolata, bisküvi yedirin ve aynada dişlerinin üzerine nasıl yapıştığını gösterin. Daha sonra dişlerini fırçalatın ve dişlerinin ne kadar güzel, temiz ve beyaz olduğunu yine aynada kendisine gösterin.
5. Çocuğunuzun yaşına uygun fırça alın
Fırça sapı avucunun içine oturmalı. Fırça boyu ağzının çok gerilerine ulaşmayacak uzunlukta, fırça kılları da çocukların hassas diş etlerine uygun yumuşak ve uçları yuvarlatılmış olmalı. Bebeğinizin ilk dişleri belirdiğinde parmağa geçirilen silikon fırça, bebek diş fırçası, ksilitollü diş mendilleriyle ağız ve diş temizliği sağlanmalı.
6. Macun miktarını belirleyin
Doğru miktarda diş macunu kullandırın. 0-3 yaş arası dönemde bir pirinç tanesi kadar , 3-6 yaş arası mercimek tanesi kadar, 6 yaş üzeri çocuklarda nohut tanesi kadar macun kullanılmalı. Çocuklar 3 yaşına kadar tükürmeyi bilmedikleri için onlara uygun macunlar seçilmeli.
7. Alışkanlık kazandırın
Günde iki kereden az yapılan fırçalamanın çürüğe karşı bir etkisi olmayacağından dişler mutlaka günde en az iki kere fırçalanmalı. Böylece ağız içerisinde biriken plak ve bakterilerin çürük yapabilecek duruma gelmelerinin önüne geçilmiş olur.
8. Diş fırçasını üç ayda bir değiştirin
Etkin temizliğin sağlanabilmesi için diş fırçasını üç ayda bir değiştirilmesi gerekmektedir.
9. Fırçanın kuru olduğundan emin olun
Fırça kılları ıslandığında yumuşuyor ve yapışkan özelliğe sahip dental plağı etkin şekilde uzaklaştıramıyor. Bu nedenle diş fırçalama süresince fırçayı ıslatmamasını sağlayın.
10. Diş ipi kullanmayı öğretin
Dişlerin ara yüzlerini sadece fırçalayarak temizlemek mümkün değil. Ara yüzlerin etkin temizliği için ara yüz fırçaları, sıkışık yüzeylerin temizliği için diş ipi kullanımını öğretin.
11. Fırçalamadan yatmaması kuralı koyun
Uyku sırasında tükürüğün daha az salgılanmasına ve diş yüzeylerinin doğal koruma mekanizmasının azalmasına neden oluyor. Bu nedenle kesinlikle gece dişlerini fırçalatmadan yatmaması kuralı koyun. Akşam dişler fırçaladıktan sonra bir şey yenilip içilmemelidir.
12. Alt ve üst dişleri ayrı ayrı fırçalatın
Diş fırçalama belirli bir düzen içinde yapılmalı. Alt ve üst çenedeki dişler ayrı ayrı fırçalanmalı. Dişleri önce yanak, sonra dil ve çiğneme yüzeyleri olmak üzere fırçalamak gerekiyor. En arka dişlerin arka bölgeleri de mutlaka fırçalanmalıdır. Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilip bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanmalı. Daha sonra bu hareket diğer dişler için devam ettirilmeli. Dişlerin çiğneme yüzeylerinde ise fırça dik yerleştirilip ileri geri hareket ettirerek fırçalanmalıdır.
Comments