KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ
- Dişhekimi Ceyhun Uludoğan
- 13 May 2020
- 3 dakikada okunur
Koruyucu Diş Hekimliği ilk dişin sürmesinden 6 sonra başlayarak ömür boyu devam eden bir süreçtir.
Çocuklar İçin Koruyucu Diş Hekimliği Düzenli diş hekimi kontrolü
Diş gelişiminin takip edilmesi
Diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması , Diş hekimleri çocukların ilk dişleri çıktığı andan itibaren (6-8 aylık bebeklerde) gazlı bezle temizlik yapılmaya başlanmasını önerirler. 2,5 -4 yas arası süt dişli çocuklarda tükürme refleksi gelişmediği için günde iki kere macunsuz fırçalamakta fayda vardır. 4 yaşından itibaren ise fluorlu diş macunu ile dişleri fırçalamamız gerekir. Yemek sonrası mutlaka çocuğun dişleri fırçalanmalı ya da fırçalanamayacaksa su ile ağız çalkalanmalı ve şekersiz veya ksilitol içeren sakızlar 3 dk süre ile çiğnetilmelidir.
Doğru diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılması, Yetişkinler ve Çocuklar için diş ipi kullanımı önemlidir . Çocuklar için özel üretilmiş fluor oranı ayarlanmış diş macunlarından nohut tanesi kadar kullanılmalı ya da sadece su ile dişler fırçalanmalıdır. Unutmamalısınız ki çocuğunuz diş macununu tükürmek yerine yutmayı tercih edecektir. Dişsiz alanları ise gazlı bez ile silmelisiniz. Çocuğunuzun dişleri birbiriyle yan yüzeylerinden temas edecek şekilde yerleştiğinde (sürekli dişlenmeye geçişte) diş ipi kullanımına başlanmalıdır.
Çürük risk değerlendirilmesinin yapılıp gerekli önemlerin alınması
Diş Hekiminizin belirlediği sürelerde flourid uygulamasının yapılması, Fluor uygulaması süt veya daimi dişlerini çürüklere karşı güçlendiren bir yöntemdir. Çürük riskine göre uygulama sıklığına karar verilir. 2 yaşından sonra yüzeyel olarak fluor uygulamaları yapılabilir.
Fissür örtücüler, genellikle arka dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki çürüğe yatkın bölgelerin koruyucu bir madde ile doldurularak daha temizlenebilir yüzeylerin oluşturulmasıdır. Ağrısız ve pratik bir uygulamadır. Genelde çocuklarda 6 yaşından itibaren çıkan sürekli dişlere uygulanan fissür örtücüler çürük yatkınlığı yüksek olan çocuklarda süt dişlerine de uygulanabilir. Yetişkinlerde de aynı şekilde fissür örtücü uygulamalar çüreklere karşı yatkın olan dişleri korur.
Uygun beslenme alışkanlığı kazandırma, ara öğünlerde şeker, çikolata, şekerli ve yumuşak diş üzerinde kalabilen gıdalardan özellikle kaçınmak gerekir.
Kötü alışkanlıkların tespiti ve önlenmesi parmak ve dil emme, tırnak yeme, emzik kullanma ve buna yönelik koruyucu Ortodontik tedavilerin yapılması
Bazen erken süt dişi kaybı yaşayan çocuklarda yerine gelecek daimi dişin yerini koruması için yer tutucu apareylerde koruyucu diş hekimliğinin içerisindedir.
Fluor uygulamaları ve fissür örtücüler çocukların dişlerini çürüğe karşı korumak için kullanılan yöntemlerdir. Ancak hiçbir zaman iyi bir ağız hijyeninin ve düzenli diş hekimi kontrolünün yerine geçemez. Bu nedenle çocuğunuzun dişlerinin çok iyi temizlendiğinden emin olun, beslenmesine dikkat edin ve düzenli olarak diş hekimi kontrolünden geçmesini sağlayın.
Yetişkinler İçin Koruyucu Diş Hekimliği
Dişeti hastalıklarından ve diş çürüklerinden korumak için dişler günde en az 2 defa 2 dakika fırçalanmalıdır.
Manüel diş fırçaları, diş ve dişeti birleşimine 45 derece açı ile yerleştirilmeli hafif ileri ve geri hareketten sonra süpürme hareketi şeklinde dişler fırçalanmalıdır. Fırça daha sonra bir fırça boyu ilerleyerek ve tüm diş yüzeyleri yanak ve dil tarafınında aynı şekilde fırçalanması gerekir. Fırçalama esnasında bazen dairesel hareketlerden de yararlanabilirsiniz.
Elektronik diş fırçaları, ile ağız bakımını sağlamak daha kolaydır. Baş kısmı doğru hareketi yapan yani hem ileri geri salınım hem de kendi etrafında titreşim yapan elektronik diş fırçalarını diş yüzeylerinizin tüm kısımlarında hafif baskıyla gezdirerek diş fırçalama yapılır. Özellikle manuel fırça ile temizlemesi zor olan alt ön dişlerimizin iç kısımlarını elektronik fırçalar ile temizlemek oldukça kolaydır.
Diş ipleri, günde birkez yapmanız gereken diş ipi uygulaması ilk alışma döneminde zor gelen fakat daha sonrasında çok pratikleşerek bir ihtiyaç haline dönüşen mükemmel ağız temizliği yöntemidir. Bir çok çürük dişlerin ara yüzlerinden başlar bunun sebebi düzenli diş ipi uygulanmamasıdır. diş ipini uygularken öncelikle iki işaret ve baş parmaklarımızın arasına aldığımız ipi ileri geri kesme hareketi ile yavaşca diş arasından geçeriz sonra diş arasında bulunan diş papilinin iki dişe bakan kısımlarını nazikce temizleriz. Bu işlemi tüm diş aralarına yapmamız gerekir. Yeterli el alışkanlığı ile 3 dakikalık bir sürede tamamlanabilir.
Ağız temizliği, fırçalama ve diş arası temizliği aşamalarından oluşur. Sadece fırçalama yapmak hiçbir zaman tam bir temizlik sağlamaz. Fırçalama sonrası dişlerin ara yüzeylerinin temizlenmesi amacıyla diş ipi ya da arayüz fırçası kullanılmalıdır. Bu ürünlerin günde bir defa kullanımı uygundur. Ağız bakımını desteklemek için gargaralar da kullanılabilir. Ağız gargaralarının kullanımı hiçbir zaman diş fırçalamanın veya diş arası temizliğinin yerine geçmez. Sadece destekleyici etkiye sahiptir.
Commentaires