top of page

KEMİK TOZLARI ( BONE GREFT )

Kliniğimize başvuran her hastanın çene kemik yapısı implant yapılmasına her zaman uygun olmayabilir. Genellikle uzun süre dişsizlik durumları veya enfeksiyonalr ile dişlere destek olan çene kemiği eksikliği sebebiyle normal implant cerrahisi dışında ilave cerrahiler gerekmektedir.


Modern diş hekimliği bu sıkıntılı durumu ortadan kaldırmak için yapay kemik tozlarını üretmiş ve hem implant cerrahilerinde hem de diş eti hastalıklarının tedavisinde hastalarımıza konfor kazandırmanın çözümlerine gitmiştir.


Kemik Erimesi Neden Olur?


Ancak alveol kemiği özellikle ağız içi bakterilerden ve dişin çekilmesi sonucu fonksiyon görmediği için zamanla erime gösterir. Eriyen kemik dokusu bir daha geri gelmemektedir. Ayrıca damak şeklinde kullanılan bazı protezler de destek kemik dokusu zamanla azalır ve bollaşmaya başlar.


Eriyen alveol kemiği geri kazanılamadığından dolayı özellikle implant uygulamalarında, implantı yerleştirebilecek kemik dokusu yeterli olmadığı için yapay kemik tozlarından sıklıkla faydalanmakta ve cerrahimizin sağlıklı bir alt yapı oluşturmasını sağlamaktayız.


Kemik Tozları ( Greftleri ) Nasıl Elde Edilir ?


Kemik tozları özellikle sığır ve at kaynaklı olarak elde edilir. Yani bu hayvanların sağlıklı olanları olması şartıyla, hayvanın belli bölgelerinden elde edilen kemikler birçok aşamadan ve sterilizasyon işleminden geçtikten sonra, küçük partiküllü toz veya tabaka ve blok haline getirilir ve kullanıma uygun şekilde diş hekimi tarafından hasta ağzındaki gerekli bölgeye ekilir daha son bu set partiküller eriyip yer değiştirerek kendi kemik dokunuza dönüşür.


Hangi Durumlarda Kemik Tozu ( Grefti ) Kullanılır ?


  • Özellikle implant cerrahilerinde, implant uygulanacak bölgede yetersiz kemik desteği olduğunda kemik greftleri kullanılarak daha sağlıklı bir implant tedavisi gerçekleştirilebilir.


  • Üst çenede sinüs bölgesi bazı kişilerde sarkıklık göstermektedir. Bu bölgelerde implant cerrahisi uygulanacak ise implanta yer açmak için sarkık sinüs yukarı itilmeli ve kemik tozlarıyla desteklenmelidir.


  • Diş çekimleri sonrasında çekilen bölgede zamanla kemik yıkımı ve erimesi gerçekleşmektedir. Çekim sonrası bu bölgeye uygulanacak kemik tozları sayesinde kemik kalınlığı ve hacimi korunacaktır. Daha sonra bu bölgeye yapılacak bir implanta da destek olacaktır.


  • Yine iltihabi sebeplerle kemik erimesi ve diş eti çekilmesi sonucu oluşan diş eti hastalıklarında da kullanılan kemik greftleri kullanılarak daha estetik bir görüntü elde edilir.


  • Daha önce yapılmış ve çeşitli sebeplerle iltihap oluşturarak kemik desteğini kaybeden bazı implantlara kemik greftleri uygulanarak destek sağlanır. Bu sayede yeni implant masrafından da kurtulmuş olursunuz.



Son Yazılar

Hepsini Gör
CERRAHİ ACİL DURUMLAR

Diş hekimliğinde cerrahi müdehale gerektiren acil durumların içerisine öncelikle sürekli ve şiddetli diş ağrılarını, diş etinde, yüzde ve...

 
 
 

Comments


bottom of page