CERRAHİ ACİL DURUMLAR
- Dişhekimi Ceyhun Uludoğan
- 16 May 2020
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 20 Eki 2020
Diş hekimliğinde cerrahi müdehale gerektiren acil durumların içerisine öncelikle sürekli ve şiddetli diş ağrılarını, diş etinde, yüzde ve boyunda şişmeleri, ağız içinde durmayan kanamaları, travma sonucu sallanan, kırılan veya yerinden çıkan dişleri dahil edebiliriz.
Şiddetli diş ağrıları
Acil müdehale gerektiren şiddetli ağrıyan dişler eğer tedavi edilemeyecek durumda ise acil çekimleri gerekebilir. Diş çekimleri bazen çekim sırasında kök kırılmaları, gömülü olmaları gibi durumlarda cerrahi müdehale gerektirebilir. Çekim sırasında kırılmış veya kemik içerisinde kalmış olan bu kök parçaları cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Diş kaynaklı yüzde ve boyunda şişlikler
Diş kaynaklı bir iltihaptan dolayı yüzümüz şişmiş ise bu durumda acil olarak diş hekiminize başvurmalısınız. Şişme eğilimi gösteren iltihabi oluşumlar genellikle kendilerine bir yol bulup fistül dediğimiz oluşumlarla ağız içerisine akarlar. İltihap bazen kendisine başka bir yol bulup ağız dışında yüz bölgesindebde patlayarak bu fistül oluşturabilir. Her iki durumdada acil diş cerrahi uygulama gereklidir. Öncelikle diş içerisinden temizlenen iltihap daha sonra yüz yada ağız içi bölgelerinden küçük bir cerrahi boşluktan boşaltılır. Hafif ağrılı bir işlem olan bu durum iltihabın boşalması ve rahatlamanın sağlanması için önemlidir. Diş hekiminiz cerrahi işlemi tamamladıktan sonra size antibiyotik, antieflamatuar ve analjezik ilaç reçete eder. Hastanın ağrısı azaldıktan ve akut sendromalar normale döndükten sonra sorunlu dişe müdehale edilebilir.
Daimi dişin yerinden çıkması
Yerinden çıkan diş bulunmalıdır.
Kuron kısmından tutulan dişin üzerinde bulunan yabancı maddeler akan su altında yıkanmalıdır. Köke el ile temas kesinlikle olmamalıdır.
Diş yüzeyinin temizlenmesi sırasında ovalama işlemi yapılmamalı ve kesinlikle fırça kullanılmamalıdır
Öncelikle dişi yuvasına yerleştirmeye çalışılmalıdır.
Dişi yerine yerleştirirken aşırı kuvvet uygulanmamalıdır. Aksi taktirde diş ve diş yuvasında ciddi hasarlara neden olunabilir.
Diş yuvasına yerleştirilebilmişse yerinde sabit kalabilmesi için üzerine temiz bir gazlı bez koyularak ısırtılmalıdır.
Bu şekilde en kısa zamanda yarım saat içerisinde diş hekimine başvurulmalıdır.
Eğer diş yuvasına yerleştirilememişse diş hekimine gidinceye kadar süt ya da tükrük içerisinde korunmalıdır.
Yerinden çıkmış dişi tekrar kazanılması için diş dokularının fazla zedelenmemesi ve mümkün olduğunca çabuk diş hekimine baş vurulması gereklidir.
Uygun şartlarda korunmuşsa ve en geç 1 saat içerisinde diş hekimine ulaştırılmışsa dişin tekrar kendi yuvasına yerleştirilerek kurtarmak mümkündür.
Dudak ve yanak yaralanmaları
Yaralı bölge ılık su ile temizlenmelidir.
Yara bölgesinde kanama varsa kanamanın durması için gazlı bezle basınç uygulanmalıdır.
En yakın sürede diş hekiminize ulaşmaya çalışın
Ağız içinde durmayan kanamalar
Diş çekiminden sonra oluşan hafif kanamalar normaldir.
Cerrahi uygulamalardan sonra yara bölgesindeki tampon çok önemlidir. Koyulan spançlar yardımıyla yara bölgesinde basınç oluşturulur . Bu basınç kanamanın kısa sürede durmasını sağlar.
Çekim yeri kanamalarında diş hekiminize ulaştığınızda hekim o bölgeye kanama durdurucu ilaçlar uygulayacaktır daha sonrasında yine tampon uygulanarak kanamanın durması beklenir.
Sızıntı şeklinde kanama varsa çekim yeri üzerine konulan gazlı bez basınç uygulayarak yarım saat tutulursa kanama duracaktır.Kanama durduktan sonra yara bölgesine başka bir madde koyulmamalıdır.
Çekim yeri kanamanız var fakat diş hekiminize ulaşmanız mümkün değil ise bir çay poşetini suda ıslattıktan sonra gazlı beze sarınız ve çekim yerine basınçla uygulayınız . Çay yaprağı içerisinde bulunan kanın pıhtılaşmasına yardımcı mineraller sayesinde yarım saat içerisinde kanama duracaktır.
Cerrahi müdehalelerden sonra aspirin kullanımından kaçının çünkü kanama sorununa yol açabilirler.
Eğer aşırı kanamanız var ise mutlaka diş hekiminize başvurmalısınız.
Comentarios